• 13 de març de 2017

    Genètica del Rift

    La febra de la Vall del Rift comença amb símptomes semblants a un refredat lleu. Per a uns pocs desafortunats, progressa a sagnat intern, pèrdua de la visió, problemes de fetge i, fins i tot, la mort. Els brots ocorren regularment en l'Àfrica subsahariana, matant desenes o inclús centenars de persones i bestiar. Està causada per un virus transmés pels mosquits, però la via exacta per la que infecta les cèl·lules humanes i animals continua sent un misteri. La informació genètica viral està codificada en tres cadenes d'ARN de diferents grandàries [una substància química semblant a l'ADN] i els científics acaben de descobrir que cada cadena pot infectar les cèl·lules en diferents graus. Aquestes cèl·lules de renyó de mico s'han marcat amb colorants fluorescents per a revelar la infecció amb l'ARN xicotet (verd), intermedi (roig) o gran (blau). No hi ha vacuna, per a humans, per al virus de la febra de la Vall del Rift, encara que actualment hi ha una disponible per animals. Descobrint el procés d'infecció, els investigadors esperen desenvolupar nous procediments de prevenció i de tractament.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge del treball de Paul J. Wichgers Schreurand Jeroen Kortekaas
    Department of Virology, Central Veterinary Institute, part of Wageningen University and Research Centre, Lelystad, Països Baixos
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en PLOS Pathogens, agost de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.