• 15 d'abril de 2019

    Habilitat Sensorial

    Normalment considerat el nostre "sisé sentit", la propiocepció és la consciència del moviment i posició del nostre cos; utilitzant impulsos enviats al cervell mentre naveguem per l'entorn. És un repte veure com ocorre en els humans en moviment, però, en el cos quasi transparent d'aquesta mosca del vinagre (parcialment ressaltat en taronja), les neurones propioceptives (morat) es dobleguen i s'estenen en tres dimensions a mesura que un microscopi d'alta potència les travessa. Una nova tècnica anomenada SCAPE utilitza ràpides però suaus lamines de llum làser per seguir impulsos en cèl·lules comunicades, trobant que aquests senyals estan sincronitzats amb patrons de retorciment. Algunes neurones "es disparaven" quan el cos de l'animal s'estenia i quan es comprimia. En el futur, aquestes tècniques podrien permetre observar una maquinària cel·lular dirigint altres activitats físiques, a les cèl·lules lesionades i sanes, i relacionar els resultats amb el relatiu genètic fe la mosca: nosaltres!

    Escrit per John Ankers
    Video de Wenze Li i Rebecca Vaadia, de Hillman and Grueber labs, Columbia's Zuckerman Institute
    Mortimer B. Zuckerman Mind Brain Behavior Institute, Columbia University, Nova York, NY, EUA
    Drets del vídeo reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Current Biology, març 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.