• 15 d'abril de 2019

  Habilitat Sensorial

  Normalment considerat el nostre "sisé sentit", la propiocepció és la consciència del moviment i posició del nostre cos; utilitzant impulsos enviats al cervell mentre naveguem per l'entorn. És un repte veure com ocorre en els humans en moviment, però, en el cos quasi transparent d'aquesta mosca de la fruita (parcialment ressaltat en taronja), les neurones propioceptives (morat) es dobleguen i s'estenen en tres dimensions a mesura que un microscopi d'alta potència les travessa. Una nova tècnica anomenada SCAPE utilitza ràpides però suaus lamines de llum làser per seguir impulsos en cèl·lules comunicades, trobant que aquests senyals estan sincronitzats amb patrons de retorciment. Algunes neurones "es disparaven" quan el cos de l'animal s'estenia i quan es comprimia. En el futur, aquestes tècniques podrien permetre observar una maquinària cel·lular dirigint altres activitats físiques, a les cèl·lules lesionades i sanes, i relacionar els resultats amb el relatiu genètic fe la mosca: nosaltres!

  Escrit per John Ankers

  Video de Wenze Li i Rebecca Vaadia, de Hillman and Grueber labs, Columbia's Zuckerman Institute
  Mortimer B. Zuckerman Mind Brain Behavior Institute, Columbia University, Nova York, NY, EUA
  Drets del vídeo reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Current Biology, març 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.