• 7 de setembre de 2021

    Herois de Mitja Closca

    L'origami de l'ADN, que dissenya seqüències d'ADN que es plegen en petites estructures útils, està arribant a una etapa emocionant: la posada a punt. Ajustar dissenys podria marcar la diferència a l'hora de posar dispositius com aquest en funcionament dins del nostre cos. Amb la microscopia electrònica criogènica, aquesta "nano-closca" està dissenyada per atrapar partícules de virus; és 10.000 vegades més petita que una urpa en un joc recreatiu. Començant per una forma d'icosaedre (una esfera formada per 20 cares triangulars), els biotecnòlegs van trobar que la clau per aconseguir que les plaques triangulars d'ADN s'adheriren amb precisió és una superfície bisellada lleugerament irregular. Ara són capaços de fer aquestes closques prou grans com per engolir virus, atrapant amb èxit partícules d'hepatitis en cèl·lules cultivades al laboratori. El següent repte és tornar a provar i retocar les closques, folrant-les d'anticossos per reconèixer els virus dins dels teixits vius i atrapant-los abans que puguen propagar la seua infecció.

    Escrit per John Ankers
    Vídeo del treball de Christian Sigl i col·laboradors
    Department of Physics, Technical University of Munich, Munich, Alemanya
    Drets del vídeo reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Nature Materials, juny de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.