• 10 de novembre de 2016

    Interruptor per Olorar

    Ensuma bé l’aire del teu voltant. ¿Què pots olorar? Tal vegada un poc de café fresc o galetes fornejant-se. O tal vegada, el ranci de la catifa o algú que necessita una bona dutxa. Siga el que siga, només pots olorar gràcies al teu epiteli olfactori – una fina capa de cèl·lules en la part posterior del nas que captura les molècules de l’aire i les converteix en informació sobre les olors que trobes. Aquesta imatge del microscopi mostra el cervell en desenvolupament d’un embrió de ratolí, al voltant de la meitat del desenvolupament. Les cèl·lules que es convertiran en neurones receptores de l’olfacte – neurones especialitzades per olorar – es destaquen en verd al voltant de la xicoteta bossa en la part superior esquerra de la imatge. Els científics han trobat que un grup de molècules conegudes com a SWI/SNF (pronunciat en angles com a ‘switch sniff’, és a dir 'interruptor per olorar') són vitals per al creixement de les cèl·lules nervioses a mesura que es desenvolupa l’epiteli olfactori. Així que sense SWI/SNF, no podries olorar res en absolut.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge del treball de Christina Bachmann, Huong Nguyen i Joachim Rosenbusch, i col·laboradors
    University Medical Center, Georg-August-University, Göttingen, Alemanya
    Imatge originalment publicada sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en PLOS Genetics, setembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.