• 20 de juny de 2015

  La 'Caixa Negra' de la Biologia

  Els científics poden prendre cèl·lules madures del teu cos i, mitjançant una petita espenta, 'reprogramar-les' a un estat immadur. Aquestes cèl·lules immadures, anomenades cèl·lules mare pluripotents, poden convertir-se en quasi qualsevol teixit del cos de manera que poden ser utilitzades per crear emocionants nous tractaments per a reparar el teixit danyat o malalt. Però els científics primer han de comprendre com funciona la reprogramació. Ha sigut descrita com la 'caixa negra' de la biologia: entren les cèl·lules adultes i ixen les cèl·lules mare; però, ¿què succeix enmig? Es pensava que les molècules de cohesina jugaven un paper clau. Actualment, investigadors de MRC's Clinical Sciences Centre han demostrat que no cal la cohesina per a reprogramar les cèl·lules adultes. L'equip va fusionar cèl·lules adultes (petites) i cèl·lules mare (grans) per iniciar la reprogramació, i van trobar que quan s'elimina la cohesina (de color roig), la reprogramació encara es du a terme. L'investigador principal, Matthias Merkenschlager, diu que el treball amplia la nostra comprensió sobre com fer millor les cèl·lules mare.

  Escrit per Deborah Oakley

  Imatge de Matthias Merkenschlager
  MRC's Clinical Sciences Centre
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Genes and Development, gener de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.