• 4 de gener de 2016

  La Malària de la Mare

  Cada any, 125 milions de dones embarassades de tot el món estan en risc de ser infectades amb el paràsit de la malària. Agafar la malària durant l'embaràs augmenta les probabilitats de naixement prematur, creixement lent i altres problemes de salut per al nadó, o fins i tot la pèrdua de l'embaràs per complet. De fet, la impactant xifra de 200.000 morts infantils anuals pot ser atribuïda a la malària. Mitjançant l'estudi de ratolins embarassats, els investigadors han descobert que els paràsits de la malària provoquen la formació de més vasos sanguinis en el cervell de les cries en desenvolupament -es mostra a la imatge d'escaneig de micro-CT, a la dreta, en comparació amb una cria d'una mare no infectada, a l'esquerra. Al seu torn, açò provoca problemes d'aprenentatge i memòria, i condueix a una espècie de comportament depressiu de les cries. Aquest efecte sembla estar relacionat amb certes molècules que es troben en el cervell, conegudes com la via de senyalització del complement, de manera que trobar formes de bloquejar aquests astuts senyals podria conduir a intervencions que salven vides.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Chloë McDonald i col·laboradors
  Institute of Medical Science, University of de Toronto, Canadà
  Imatge publicada originalment sota licència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS Pathogens, setembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.