• 16 de novembre de 2015

  Medicament Bactericida contra el Càncer

  L'amenaça dels bacteris resistents a múltiples fàrmacs és creixent, però la llista de nous antibiòtics sens dubte no ho fa. Els investigadors estan, per tant, començant a recórrer a medicaments ja existents que poden tindre un potencial addicional en la lluita contra les infeccions. Un d’aquests medicaments és el tamoxifèn, el qual és usat per centenars de milers de pacients per al tractament de certs càncers de mama. El tamoxifèn, a banda de l’activitat supressora del càncer, es coneix la seua capacitat de regular la producció de certs greixos anomenats esfingolípids. Dóna la casualitat que els esfingolípids regulen el comportament de cèl·lules immunitàries anomenades neutròfils, experts en l’eliminació dels bacteris. Els investigadors han demostrat recentment que el tamoxifèn impulsa l’activitat antibacteriana dels neutròfils incloent la fagocitosi, per engolir els microbis, i la producció de trampes extracel·lulars de neutròfils, o NETS (representats a la imatge): fibres llargues i enganxoses de cromatina expulsades pels neutròfils que atrapen i maten els bacteris. En efecte, en ratolins infectats amb Staphylococcus Aureusresistent a la meticil·lina (MRSA), un dels principals 'superbacteris' dels hospitals, el tractament amb tamoxifèn va incrementar significativament l’eliminació dels bacteris.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge de University of California, San Diego School of Medicine, EUA
  Drets reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature Communications, octubre de 2015


Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.