• 31 de gener de 2015

  Medicina de l'Era Espacial

  Es difícil exagerar fins quant es poden arribar a beneficiar els metges de les tecnologies que venen directament dels laboratoris de física –a sovint com a desenvolupaments casuals– des dels escàners per a ressonància magnètica i radioteràpies fins les fibres òptiques. L’òptica adaptativa, la última contribució de l’astrofísica, normalment permet als telescopis espacials corregir imatges deformades pel medi a través del qual viatja la llum. Ara, amb una versió miniaturitzada de la tecnologia, els investigadors estan prenent imatges precises de la retina de l’ull, a pesar del líquid que plena el globus ocular, per a estudiar el dany causat als capil·lars retinals (mostrats en blau a la imatge) per la diabetis –la principal causa de ceguera en els EUA. I allò que revelaren les primeres imatges procedents de voluntaris diabètics, els quals creien tindre retines sanes, els sorprengué. Els capil·lars disfuncionals, en forma de llevataps, que abans no es veien, o zones senceres de capil·lars morts, havien passat desapercebudes pels escàners existents. Els escàners futurs incorporaran òptica adaptativa per a permetre la detecció primerenca de la retinopatia diabètica.

  Escrit per Tristan Farrow

  Imatge del National Institute of General Medical Science (NIGMS)
  National Institutes of Health, EUA
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS One, desembre de 2013

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.