• 12 de maig de 2015

    Mosaic Mutant

    Cadascuna d'aquestes cèl·les (ressaltades en verd amb un nucli de color blau) és una xicoteta retina de l'ull de mosca del vinagre, Drosophila. Els investigadors creuen que els patrons ocults entre les cèl·lules donen pistes per a la progressió del càncer humà. L'ull en desenvolupament de la mosca, igual que el desenvolupament dels òrgans humans, requereix de la morfogènesi: el procés de formació i modelatge de nou teixit per repetició cel·lular 'blocs de construcció cel·lular'. A l'esquerra, l'ull fotografiat s'ha desenvolupat correctament –cada retina està perfectament col·locada en un patró hexagonal (assenyalat per una línia roja) que es repeteix, 2000 vegades més xicotet que una moneda 50 penics (uns 27mm). Però l'ull de la dreta ha perdut el seu patró a causa d'una mutació en un gen anomenat Vav. Utilitzant l'ull de la mosca com un model biològic, els investigadors esperen establir paral·lelismes amb la morfogènesi dins dels teixits humans, i en aquest cas per a entendre els efectes dels nivells anòmals de VAV trobats en moltes formes de càncer.

    Escrit per John Ankers
    Imatge del treball de Marianne Malartre i col·laboradors
    Centro Andaluz de Biología del Desarrollo, Espanya
    Drets de la imatge reservat per The Company of Biologists
    Investigació publicada en Development, març de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.