• 22 de gener de 2017

  Mosques Gegants

  ¿Per què tenim la grandària que tenim? I ¿per què els nostres òrgans ja no creixen quan arribem a l'edat adulta? Les respostes a aquestes preguntes continuen sent en part un gran misteri, encara que els científics estan descobrint gradualment els gens que controlen com creixen els animals grans o les seues parts del cos. Els principals culpables són els gens anomenats Salvador, Warts i Hippo, que treballen juntament amb altres per a dir-li als òrgans que cresquen fins a aconseguir la seua dimensió correcta. Els tres objectes d'aspecte estrany que es mostren ací són discs d'ala de la mosca de la fruita –estructures primitives en una larva que, eventualment es convertirà en ales en l'insecte adult. En la part superior esquerra hi ha un disc de grandària normal, mentre que els altres dos – mostrats a la mateixa escala– provenen d'animals amb canvis en dos gens que interactuen amb Hippo i els seus col·legues moleculars. Els científics que estudien aquestes mosques gegants esperen entendre com les cèl·lules canceroses humanes poden escapar a aquests controls del creixement i formar tumors grans.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge adaptada del treball de Maryam Jahanshahi i col·laboradors
  Department of Oncological Sciences, The Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York, NY, EUA
  Imatge original publicada sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Genetics, agost de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.