• 3 de setembre de 2015

    Moviment Perceptiu

    Durant milions d'anys els mamífers han necessitat reaccionar a objectes en moviment, des d'albirar ràpidament els predadors o les preses, fins esquivar els veloços taxis en creuar la carretera. Els investigadors han identificat un tipus de neurona, en els ulls dels mamífers que és vital per a la detecció del moviment. Aquesta imatge microscòpica mostra una proteïna anomenada VGluT3 (destacada en blau) en la retina d'un ratolí. La neurona tenyida de roig és una cèl·lula amacrina carregada de VGluT3. Les cèl·lules amacrines transfereixen impulsos elèctrics des de l'ull cap al cervell. Els investigadors creuen que les cèl·lules amacrines que porten VGluT3 ajuden a la detecció del moviment, reaccionant quan els objectes del món extern es mouen respecte a l'escenari del fons per afinar els missatges que es dirigeixen cap al cervell. És probable que existisquen altres tipus de cèl·lules amacrines especialitzades –cadascuna donant forma a un aspecte distint de la nostra visió– fent que valga la pena mantindre vigilades aquestes cèl·lules.

    Escrit per John Ankers
    Imatge del treball de Tahnbee Kim, Florentina Soto i Daniel Kerschensteiner
    Washington University School of Medicine, EUA
    Drets reservats pels autors originals
    Investigació publicada en eLife, maig de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.