• 1 de desembre de 2015

  Neurones Hivernals

  Per a algunes persones, aquesta imatge que s’assembla a una aquarel·la invertida d’arbres sense fulles, pot portar records de mitjans d’un hivern ombrívol, però per als científics que veuen el seu dur treball representat en aquesta foto, els pensaments probablement seran més joiosos i triomfants. Els arbres són de fet neurones en una secció del cervell d’un gos que ha estat tractat amb èxit amb teràpia gènica. La tinció marró de les cèl·lules indica la presència del producte del gen: un enzim anomenat TPP1. Els xiquets amb mutacions al gen TPP1, desenvolupen una rara però devastadora malaltia neurodegenerativa anomenada malaltia de Batten, que es caracteritza per convulsions i pèrdua gradual de la visió, la parla, la capacitat cognitiva i la mobilitat. És habitual que es produesca la mort abans dels deu anys. Afortunadament, en gossos, amb una versió de la malaltia que es presenta de manera natural, amb només una dosi de la teràpia gènica de TPP1 va donar com a resultat l’allargament de la vida dels animals, amb notables millores en la seua capacitat cognitiva i qualitat de vida.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge de L. Tecedor i B.L. Davidson
  The Children's Hospital of Philadelphia, PA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Publicat en Science Translational Medicine, novembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.