• 17 d'abril de 2022

    Nou Sense Etiquetes

    Per tal de permetre que els científics puguen investigar la vida en llocs foscos, la microscòpia continua adaptant-se a nous reptes. Un problema és que els làsers que van dirigits a teixits delicats com els del cervell solen necessitar alguna cosa a la que dirigir-se, com per exemple, molècules de colorants químics que marquen o "etiqueten" estructures importants. Però aquestes marques poden interferir amb la vida microscòpica o amagar detalls subtils darrere de la seua resplendor. Ací, els investigadors han utilitzat una tècnica anomenada QLIPP per fer una observació detallada dins del cervell d'un ratolí adult sense marcar-lo. En compte d'això, han mesurat el que li passa a la llum del làser quan colpeja o passa a través dels teixits. Els canvis en l'orientació revelen formes i textures (ressaltades en colors diferents) mentre que els retards en les ones de la llum revelen densitats diferents (ressaltat per la brillantor). L'equip ha fet servir l'aprenentatge profund per assenyalar àrees com el tàlem (al mig, de color blau) i el tracte òptic (a la part inferior, de color groc i porpra). Hi ha la possibilitat que en el futur puguen detectar canvis subtils en la salut i la malaltia.

    Escrit per John Ankers
    Imatge del treball de Syan-Ming Guo i col·laboradors/es
    Chan Zuckerbrerg Biohub, San Francisco, CA, EUA
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en eLife, juliol de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.