• 2 de gener de 2018

  Objectius en Xarxa

  Quan recollim ingredients per sopar o creuem el carrer per arribar a casa, es fa tot amb un objectiu en ment. El comportament dirigit per objectius utilitza una part del cervell anomenat la substància negra, particularment les cèl·lules anomenades neurones dopaminèrgiques. L'activació de la funció en aquestes neurones és la clau per al comportament dirigit per objectius. Els investigadors van estudiar ratolins per esbrinar com es controla aquesta activitat. Es van centrar en un altre conjunt de neurones d'una part del cervell anomenat nucli pedunculopontí (PPN). Aquestes neurones alliberen una molècula de senyalització anomenada glutamat que activa les proteïnes en altres neurones anomenades receptors NMDA, que també estan involucrats en el comportament dirigit per objectius. Analitzant imatges de fluorescència de talls de cervell de ratolí (a la foto) es va trobar que les projeccions de les neurones PPN (en verd) van fer contacte amb neurones dopaminèrgiques (en roig). A més, estimulant l'activació de les neurones PPN causava el mateix patró d'activitat a les neurones dopaminèrgiques, revelant com una àmplia xarxa de neurones pot controlar el comportament dirigit per objectius.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Daniel J Galtieri i col·laboradors
  Department of Physiology, Feinberg School of Medicine, Northwestern University, Chicago, IL, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Licence (BY 4.0)
  Publicat en eLife, octubre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.