• 14 d'abril de 2018

  Orelles de Bacteris

  Alguns tipus de bacteris produeixen cel·lulosa, un material flexible que es increïblement versàtil. Controlant l'abastiment d'oxigen a bacteris aerobis podem fer 'créixer' cel·lulosa bacteriana a la nostra voluntat al laboratori, tant en làmines de gran mida com en dissenys més complexos. Un exemple pot ser aquest model d'orella, que es va crear a partir d'un motle especial imprès en 3D revestit d’orificis que permeten que l'oxigen passe a través d'ells. Quan l'oxigen entra en contacte amb la solució bacteriana, els bacteris ja poden posar-se a treballar, emplenant tots els complexos buits i canals amb cel·lulosa. Com es un material 'viu' permet que diferents fragments s'unisquen després d'eixir del motlle. A més, el material es compatible amb teixits vius, cosa que explica perquè ja hi han grans projectes per a aquestes construccions bacterianes: des del disseny d'implants i embenats fins a vasos sanguinis artificials.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de Luiz G. Greca
  Department of Bioproducts and Biosystems, School of Chemical Engineering, Aalto University, FI-00076 Aalto, Finlàndia
  Image copyright held by the original authors
  Investigació publicada en Materials Horizons, febrer de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.