• 27 de març de 2017

    Òrgans Fora

    El descobriment que molts teixits del cos adult contenen cèl·lules mare ha espentant als científics a treballar en àrees des del desenvolupament a la neurociència i al càncer. Les cèl·lules mare poden dividir-se per formar teixits especialitzats com ara les neurones o els vasos sanguinis. Hans Clevers i el seu equip van ser els primers a demostrar que tenim cèl·lules mare en les profunditats dels plecs del nostre intestí. Clevers va demostrar que aquestes cèl·lules es divideixen constantment en diferents tipus de cèl·lules especialitzades de l'intestí. Aquesta producció continuada fa que els nostres budells siguen l'òrgan que més ràpidament creix en el cos. Clevers és ara director d'investigació al Princess Maxima Center for Paediatric Oncology, de la Universitat d'Utrecht, d'Holanda. El seu treball se centra en l'ús de cèl·lules mare per fer créixer models tridimensionals d'òrgans, anomenats organoides. Els organoides es cultiven al laboratori i repliquen l'estructura i funció dels òrgans reals, el que permet als científics estudiar la seua biologia amb gran detall fora del cos humà.

    Escrit per Jake Jacobson

    Imatge de Sander Heezen, publicada en Nature en maig de 2015
    Drets de la imatge reservats per Nature Publishing Group 2015Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.