• 18 de juliol de 2019

    Ossos Polars

    Un òvul fecundat, o zigot, comença el seu viatge de desenvolupament amb dos passos: la divisió cel·lular, per al creixement, i els canvis de forma o morfologia per a formar teixits primerencs. Ací, en zigots de cucs de nematodes, els investigadors seguixen a una proteïna que unix aquests dos processos vitals: la quinasa Aurora-A (de color taronja) ajuda les cèl·lules a dividir-se, però també definix la polaritat de les cèl·lules: la seua "brúixola" interna per moure's i canviar de forma. Disposats en el sentit de les agulles del rellotge des de la part superior, les marques d’Aurora-A guien gradualment els canvis en el citoesquelet (de color blau) en regions específiques del zigot: aquests patrons simètrics o asimètrics donen a les cèl·lules el fons superior, frontal i posterior. En una etapa tan fràgil de la vida, Aurora-A pot equilibrar aquesta asimetria amb la simetria precisa necessària per a la divisió cel·lular: un equilibri que pot alterar-se més endavant a la vida o en malalties com el càncer.

    Escrit per John Ankers
    Imatge del Mechanobiology Institute, National University of Singapore
    Department of Biological Sciences, National University of Singapore, Singapur, República de Singapur
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Developmental Cell, març de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.