• 1 de maig de 2017

    Paràsits que Provoquen Pànic

    És el mos d'alguna bestiola el que acaba resultant ser el culpable de la majoria de les malalties transmeses per insectes, com la malaltia de Chagas i la malaltia de la son africana. Però els veritables culpables són els problemàtics tripanosomes. Aquests paràsits s'escapoleixen entre insectes i mamífers, deixant un rastre de destrucció al seu pas. La seua invasió exitosa de diferents hostes es basa en la seua capacitat per evadir els sistemes immunitaris d'insectes i mamífers. Una nova investigació ha trobat que una forma de fer-ho és mitjançant l'enviament de senyals de pànic quan ells es troben en problemes. Aquests no són crits per demanar ajuda, sinó les advertències d'últim recurs a altres paràsits. Els senyals els fan en forma d'exosomes, paquets petits que contenen molècules que estimulen paràsits pròxims a fugir de la zona immediata, es mostra ací l'enviament des d'un tripanosoma danyat (en roig) a un altre sa (en blau). Desxifrar els codis enemics com aquests podrien ser clau per al desenvolupament de nous tractaments en la lluita contra les malalties transmeses per insectes.

    Escrit per Anthony Lewis


Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.