• 19 d'abril de 2017

  Pell i Pelatge

  La comprensió de com els nostres gens afecten la susceptibilitat a malalties específiques és un desafiament, per la qual cosa estudiar afeccions similars en altres espècies pot ser útil. L'inici de la dermatomiositis juvenil (JDM), que genera feblesa muscular i erupcions cutànies, està relacionat amb infeccions virals i altres factors d'estrès, però els factors genètics que faciliten el seu desenvolupament són poc coneguts. No obstant això, la recerca sobre una malaltia similar en gossos va identificar recentment tres gens associats amb la patologia. Mentre que un codifica un element del complex principal d'histocompatibilitat, un conjunt crucial de proteïnes del sistema immunitari, els altres mai no havien estat vinculats a JDM. El risc de malaltia es determina per la combinació de formes específiques d'aquests gens –conegudes com a al·lels– i pot ser molt alt: per exemple, el 92% dels gossos estudiats amb els mateixos al·lels que aquest pastor de les illes Shetland (a la foto) va mostrar lesions cutànies característiques. Investigar les equivalències humanes d'aquests gens canins podria aportar nous coneixements sobre aquesta afecció.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de Lex Gatineau
  Recerca del Department of Genetics and Biochemistry, Clemson University, SC, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS Genetics, febrer de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.