• 14 d'abril de 2015

    Pèls per Escoltar

    El pèls fan més que mantenir-nos calents. Sense les xicotetes cèl·lules ciliades (''peludes'') que recobrixen l'orella interna, nosaltres estaríem completament sords. Cada cili flota en una cambra plena de líquid anomenada còclea. Quan les ones sonores xipollegen sobre el líquid, els cilis transmeten moviment a les cèl·lules acompanyants i a les del cervell. Malgrat aquest paper vital, l'orella té una força xicoteta. En comparació amb els milions de cèl·lules dedicades a la detecció d'olors i de llums, només existeixen 15.000 cèl·lules per crear el nostre paisatge sonor. En realitat, aquest nombre és encara més xicotet, ja que la majoria actuen com a amplificadors, només una cinquena part de les cèl·lules ciliades detecten i transmeten sons realment. L'activitat d'un gen específic que ha estat manipulat per a brillar, acoloreix de verd les cèl·lules que es troben just per damunt de la regió negra de l'orella interna del ratolí. Els animals sense aquest gen sofreixen defectes d'audició; però, saber exactament el perquè, fa que els científics estiguen estirant-se els cabells.

    Escrit per Jan Piotrowsk
    Imatge de Zoe F. Mann i col·laboradors
    National Institute on Deafness and Other Communication Disorders, NIH
    Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Investigació publicada en PLOS One, setembre de 2013

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.