• 23 de març de 2020

    Per Veure Millor

    Nosaltres veiem els colors com una mescla de roig, blau i verd, però hi ha altres criatures com la gamba tocacampanes que tenen una visió hiperespectral, és a dir, que és capaç de distingir molts més tons d'un continu arc de Sant Martí o espectre. Aquesta sensibilitat ha inspirat el món de la microscòpia, amb imatges hiperespectrals que ara són capaces de distingir longituds d'ona subtilment diferents en cèl·lules i teixits marcats amb proteïnes fluorescents. Ací, un nou software anomenat SEER, detecta les empremtes espectrals de les cèl·lules d'aquest peix zebra, de manera que puguen analitzar-se més a fons, o destacar-se en diferents colors en aquesta pel·lícula, perquè els nostres ulls, relativament primitius, puguen veure la distinció. Les imatges hiperespectrals juntament amb tècniques d'anàlisi intel·ligents, poden detectar detalls prèviament ocults en els teixits humans, com els canvis subtils en tumors primerencs que creixen entre les cèl·lules sanes.

    Escrit per John Ankers
    Vídeo del treball de Wen Shi, Daniel E. S. Koo i col·laboradors
    Translational Imaging Center, University of Southern California, Los Angeles, CA, EUA
    Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
    Publicat en Nature Communications, febrer de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.