• 29 de març de 2018

  Perduts en la Traducció

  La informació dels nostres gens es traduïda a proteïnes més de mil milions de vegades al dia, per xicotetes màquines (ribosomes) que treballen sense parar, abans de ser destruïdes i reciclades als proteasomes. Es un procés meravellós i precís però perd efectivitat per les malalties neurodegeneratives. Els gens defectuosos poden alterar la traducció sana, produint extensos grups de proteïnes, anomenats agregats, que dificulten la vida dins les cèl·lules. Aquest model fet per ordinador està basat en la crioelectrotomografia de 3D d’un agregat en una neurona. Els rínxols de la cinta roja s’agrupen i desactiven els proteasomes, de color verd, deixant a les neurones sense la possibilitat de destruir proteïnes antigues o defectuoses (això és característic de l'esclerosi lateral amiotròfica). Així, diferents agregats poden crear diferents problemes (un altre tipus forma fusos durs que deixen els proteasomes intactes, però que danyen el reticle endoplasmàtic, poden provocar els símptomes de la malaltia de Huntington. Estudiar aquestes diferències ajuda als investigadors a comprendre com funcionen els agregats proteics, amb la idea de poder destruir-los amb fàrmacs.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Qiang Guo i col·laboradors
  Department of Molecular Structural Biology, Max Planck Institute of Biochemistry, Martinsried, Alemanya
  Drets de la imatge reservats per Elsevier 2018
  Publicat en Cell, febrer de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.