• 13 d'octubre de 2018

  Plaga de Marmotes

  Si alguna volta acabes a un safari de vida salvatge a Àsia central, aleshores observa les marmotes himalaianes –especialment si estan sospitosament quetes com aquesta assenyalada, tombada morta en un camp a l'altiplà del Tibet. A més de ser l'altiplà més alt del món, és també una de les regions de major risc de plaga a causa de la infecció provocada pel bacteri Yersinia pestis (els mateixos microbis responsables de la Pesta Negra), la qual és la responsable de matar aquest pobre rosegador. Alarmantment, els investigadors han descobert ara que l'ovella tibetana pot agafar la plaga bacteriana a partir de les marmotes mortes – potser per llepar-les per a extraure nutrients extra o mitjançant les puces–  i pot també transferir-la als humans. Des que es va identificar la primera marmota amb la malaltia al 1954, hi ha hagut al voltant de 500 casos d'aquesta plaga en humans i 240 morts, suggerint que aquesta és una forma significativa de transmissió de la malaltia i que necessita de molta més investigació.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Wei Li i col·laboradors
  National Institute for Communicable Disease Control and Prevention, Xina
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en PLOS Neglected Tropical Diseases, agost de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.