• 2 d'agost de 2017

  Ple de Bilis

  Els conductes biliars són tubs prims que corren des del fetge i la vesícula biliar fins a l'intestí. Porten un fluid desagradable però vital anomenat bilis, que conté molècules que ens ajuden a trencar i absorbir greixos dels aliments. Si els tubs es bloquegen o es trenquen, les conseqüències poden ser greus. En el cas del desordre infantil, poc freqüent, de l'atresia biliar, els conductes biliars no s'obrin cap a l'intestí adequadament. La bilis s'acumula, danya el fetge i, eventualment, condueix a la pèrdua de funció de l'òrgan. En aquest punt, un trasplantament hepàtic és una opció que salva la vida, però els donants són escassos. Aquest tub ondulat podria resoldre el problema. Es tracta d'un conducte biliar tridimensional que es cultiva íntegrament al laboratori en una 'bastida' molecular especial, el qual funciona normalment quan es transplanta a un ratolí. Un dia, aquesta tecnologia es podria utilitzar per a fer créixer nous conductes biliars des de zero, evitant la necessitat de trasplantaments d'òrgans i salvant vides.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge de Fotis Sampaziotis
  Wellcome Trust–Medical Research Council Stem Cell Institute, Cambridge Stem Cell Institute, Anne McLaren Laboratory, University of Cambridge, Cambridge, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature Medicine, juliol de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.