• 19 de setembre de 2015

  Preparant Prions

  Les taques roges que envaeixen aquestes neurones de ratolí cultivades en el laboratori són prions –molècules roïnes proteiques responsables de malalties incurables com l'escrapie en ovelles i cabres, l'encefalopatia espongiforme bovina (EEB, o malaltia de les vaques boges) i la malaltia de Creutzfeld-Jacob als éssers humans. Aquests agents infecciosos són la 'part obscura' de les mol·lècules de prions normals que es troben en les cèl·lules sanes, portant mutacions que fan que adquereixen la forma equivocada. A continuació alteren als prions regulars fent-los adquirir una conformació anormal, creant grans cúmuls de proteïnes dins de les neurones, que danyen el cervell i finalment poden produir la mort. Mitjançant l'estudi dels prions sintètics com els que es mostren ací, que es cultiven en bacteris al laboratori i s'injecten en ratolins, els investigadors estan començant a esbrinar exactament com aquestes molècules perilloses exerceixen la seua influència dins de les cèl·lules i com es propaguen a través del cervell.  A la vegada, això podria donar lloc a estratègies molt necessàries per a la prevenció o fins i tot la cura en un futur.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge cortesia de The National Institute of Allergy and Infectious Diseases
  Investigació publicada en PLOS Pathogens, juliol de 2015 (Wang i col.)
  Imatge publicada originalment sota Creative Commons (CC-BY)
  Investigació publicada en PLOS Pathogens, juliol de 2015 (Asante i col.)

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.