• 16 d'abril de 2018

    Preparat per a la Circulació

    En un punt on la biologia 'de bata' i la de 'bota' confluïxen, els científics estan desenvolupant maneres intel·ligents de conduir la vida cap a una direcció més saludable. Ací, algunes cèl·lules mare pluripotents induïdes (tenyides en verd amb els nuclis blaus) són transformades en cèl·lules de l'endoteli, reunint-se per formar una xarxa de vasos sanguinis similars als que trobem al cos humà. Aquests vasos es combinaran amb agrupacions de cèl·lules pancreàtiques anomenats illots de Langerhans, per formar una mena de pàncrees artificial, que pot ser tractat amb substàncies de prova. Encara que es trobe fora del cos, aquesta estructura pot imitar moltes de les seues funcions, cosa que permet als científics estudiar com responen els illots a alguns medicaments, com reaccionen durant la resposta immunitària o com s'adapten als canvis en l'entorn. Algun dia aquest òrgans artificials podran fer-se a partir de les cèl·lules mare del propi pacient, permetent que es puguen desenvolupar tractaments personalitzats per a malalties com la diabetis.

    Escrit per John Ankers

    Imatge de Timothy Kassis, MIT, MA, EUA
    Drets de la imatge reservats per Timothy KassisQuè és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.