• 19 d'abril de 2015

    Preparats, Llestos, a Dividir-se

    La divisió cel·lular permet créixer als organismes pluricel·lulars, i després, mantindre i reparar cèl·lules i teixits. Actualment, els investigadors han identificat un mecanisme pel qual cèl·lules precursores en cucs microscòpics transparents dicten quins tipus de cèl·lules filles es produeixen. Van seguir el procés afegint marcadors fluorescents a components clau d'una cèl·lula en divisió (centre inferior en cadascuna de les imatges repetides) –el centrosoma (la part externa dels dos cercles brillants) i una proteïna anomenada beta-catenina (els cercles interns més brillants). Cada protuberància allargada, que es veu dalt a l’esquerra de color porpra, és l’ADN. La identitat de cada cèl·lula filla depèn de la quantitat de beta catenina que rep durant la divisió i els centrosomes semblen regular-ho controlant la quantitat de temps que s’auneix a la proteïna. Si passa el mateix en humans, el descobriment pot tindre rellevància clínica perquè les cèl·lules filles que reben massa beta catenina poden dividir-se massa ràpidament i esdevindre cancerígenes.

    Escrit per Daniel Cossins
    Imatge de Bryan Phillips
    University of lowa, EUA
    Publicada originalment sota una llicència de Creative Commons
    Investigació publicada en Current Biology, març de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.