• 12 de febrer de 2021

    Problema Persistent

    Encara que la majoria dels adults infectats experimenten pocs símptomes, el virus Zika és una preocupació seriosa per a dones embarassades, ja que aproximadament el 10% dels infants nascuts després d’una infecció en els primers mesos de l’embaràs patixen defectes cognitius severs. Infeccions en les etapes tardanes de l'embaràs o durant la infància resulten menys devastadores, però l’evidència d'algunes afeccions serioses requerix més investigació. Després d'infectar ratolins d’un dia de vida amb el vius Zika, uns investigadors han trobat que, encara que molts animals es recuperen en la primera setmana després que apareguen els símptomes, el virus persistix molt més. El virus Zika podria trobar-se en llocs localitzats del cervell durant més d’un any, associat a signes d’inflamació (la imatge mostra el cerebel de ratolí, amb les cèl·lules que estan morint tenyides de verd i les cèl·lules de la micròglia actives, les cèl·lules del sistema immunitari del cervell, en roig). Els ratolins també mostraven símptomes a llarg termini, incloent-hi un cerebel més menut, control motor deteriorat i hiperactivitat, coses que suggerixen que les infeccions en les primeres etapes de la vida podrien tindre conseqüències a llarg termini, que podrien requerir un seguiment i tractament.

    Escrit per Emmanuelle Briolat

    Imatge del treball de Derek D. C. Ireland i col·laboradors
    US Food and Drug Administration, Office of Biotechnology Products, Silver Spring, MD, EUA
    Imatge publicada originalment sota llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
    Publicat en PLOS Pathogens, desembre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.