• 3 de juliol de 2016

  Problemes d'Esquena

  Causant doloroses corbes a la columna, l'escoliosi idiopàtica adolescent (AIS) afecta aproximadament a un tres per cent dels adolescents de tot el món, i en casos greus es prolonga a la vida adulta. Les causes exactes d’aquesta situació inhabilitant no són clares, però el model del peix zebra comença a donar respostes. Els peixos zebra amb mutacions al gen ptk7 presenten el mateix aspecte corbat típic de la columna de l'AIS, com s’aprecia a les reconstruccions esquelètiques de la dreta, vistes pel costat i des de dalt, comparant amb un espècimen sà a l’esquerre. Els científics han senyalat l’origen dels defectes en aquest peix a un funcionament anòmal dels cilis, estructures menudes semblants a pèls que mitjançant un moviment rítmic permeten el flux del líquid cerebrospinal (CSF) durant el desenvolupament. Inclús posteriorment a l’aparició de l'escoliosi, restaurant la funció ciliar i el flux del líquid en aquests peixos interromp el progrés de la deformació espinal, permetent somiar que teràpies basades en el mateix principi podrien desenvolupar-se per alleujar els símptomes, també en humans.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge cortesia de Brian Ciruna
  Department of Molecular Biology, Princeton University, NJ, EUA; Program in Developmental & Stem Cell Biology i The Hospital for Sick Children, Toronto and Department of Molecular Genetics, The University of Toronto, Ontario Canadà
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Science, juny de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.