• 3 de desembre de 2016

  Proliferació Parasitària

  Aquestes criatures ondulades són esquistosomes – paràsits amb forma de cuc que infecten més de 200 milions de persones en tot el món i romanen en el torrent sanguini durant dècades. Però aquest no és un ambient tranquil i fàcilment els pot danyar. La seua persistència inusual sembla reduir-se a les cèl·lules mare especials (el grup de taques grogues en les dues primeres files) que regeneren els cossos envellits dels paràsits i les cèl·lules desgastades. Els investigadors han descobert que la inactivació d’un gen anomenat cpb1 fa que els paràsits responguen com si hagueren estat greument ferits, de manera que algunes de les seues cèl·lules moren. Les cèl·lules mare protectores entren en acció per reparar el dany, multiplicant-se per crear moltes noves cèl·lules (les dues files inferiors). Aquestes noves cèl·lules després s'especialitzen en cèl·lules regulars del paràsit i perden les seues propietats immortals, el que significa que amb el temps els paràsits moren. Potser tractaments que bloquegen al gen cpb1 o que actuen sobre les cèl·lules mare d'una altra manera podrien conduir a nous tractaments contra les infeccions per esquistosomes.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Julie N. R. Collins i James J. Collins III
  Department of Pharmacology, UT Southwestern Medical Center, Dallas, TX, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Pathogens, novembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.