• 13 d'agost de 2017

    Protecció de la Pell

    Tan sols amb uns pocs mil·límetres de gruix, la nostra pell ens protegeix de tot tipus de coses: infeccions, deshidratació i molt més. Però, ¿què protegix la nostra pell? Els investigadors analitzen dos gens – Dmnt3a (verd) i Dmnt3b – que estan implicats en el càncer, mirant el que fan a la pell. Van mirar la pell dels ratolins, que havien sigut modificats genèticament perquè els mancara un o ambdós d’aquests gens. Sota condicions normals, no hi havia cap diferència amb la pell normal del ratolí (a la foto). No obstant això, quan es van exposar els ratolins a un producte que causa càncer, les diferències es van fer evidents de seguida. La pell que mancava de Dmnt3a, però no Dmnt3b, formava més tumors que la pell normal. Tot i això, aquests tumors no es propagaren. La pell que mancava d’ambdós gens no només tenia més tumors, sinó que aquests també eren més agressius i capaços de propagar-se. Dmnt3a i Dmnt3b per tant, s’uneixen per a protegir la nostra pell dels estralls del càncer.

    Escrit per Lux Fatimathas
    Imatge del treball de Lorenzo Rinaldi i col·laboradors
    Institute for Research in Biomedicine, The Barcelona Institute of Science and Technology, Barcelona, Espanya
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en eLife, abril de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.