• 4 de maig de 2015

  Protegir les Neurones

  Les neurones humanes (mostrades ací en una secció transversal en color blanc) estan cobertes amb una grossa capa protectora (tenyida en marró), la qual està formada per cèl·lules de Schwann circumdants (color turquesa). Aquesta capa aïllant és la beina de mielina, i és essencial per al correcte funcionament del sistema nerviós. Comencem a produir mielina des del fetus i continuem fent-ho a mesura que creixem i ens desenvolupem al llarg de la infantesa; però llavors, la producció s'alenteix. Mantindre aquesta beina de mielina és la clau per a preveure i tractar l'esclerosi múltiple (MS en anglés). Es pensa que la MS és una malaltia autoimmunitària, per la qual cosa el sistema immunitari ataca la beina –eliminant la capa protectora, exposant els nervis, i causant entumiment i espasmes musculars. Actualment, els tractaments afebleixen el sistema immunitari, i d'aquesta manera alenteixen, però no aturen, la descomposició de la mielina. Però recentment un nou medicament experimental, anti-LINGO-1, sembla ser capaç d'habilitar la reparació i el creixement de nou de la mielina, i s'hi espera que proporcione un tractament complementari en el futur.

  Escrit per  Helen Thomas

  Imatge de Steve Gschmeissner
  Science Photo Library
  Qualsevol ús d'aquesta imatge ha de ser autoritzada per Science Photo Library
  Article publicat en Nature, abril de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.