• 5 de desembre de 2015

  Prova de Toxicitat

  Quan una dona embarassada s’exposa a una substància química o fàrmac, ella li ho passa al seu fill. Cada vegada hi ha més preocupacions en les substàncies químiques ambientals, les quals juguen un paper important en els trastorns del desenvolupament del sistema nerviós com l’autisme. Però, ¿com podem saber quines substàncies són tòxiques per al desenvolupament del cervell? Els científics han dissenyat una prova ràpida, barata i precisa. Prenent cèl·lules humanes modificades genèticament per actuar com a cèl·lules mare, van ser capaços de crear teixit que s’assembla al cervell humà en desenvolupament (a la foto). Diversos tipus de cèl·lules dins d’aquesta complexa xarxa es marquen aquí en diferents colors. Posteriorment, l’equip va exposar el teixit a 60 substàncies químiques i s’ensenyà a un ordinador a reconèixer quines eren segures i quines eren perjudicials. Després de l’ensenyament, l’ordinador va ser capaç de predir la toxicitat dels productes químics sense haver-los vist abans amb un 90% de precisió. Identificar amb rapidesa i precisió les substàncies químiques tòxiques ens apropa a fer el nostre entorn més segur per als joves cervells en desenvolupament.

  Escrit per Gaëlle Coullon

  Imatge del treball de Michael Schwartz i Zhonggang Hou, i col·laboradors
  University of Wisconsin, Madison, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals; reproducció permesa per PNAS
  Publicat en PNAS, octubre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.