• 2 de maig de 2015

  Pulmons Experts

  Els estudis sobre la regeneració cel·lular en general se centren en les cèl·lules mare, ja que tenen el potencial de convertir-se en una àmplia gamma de tipus de cèl·lules. Però ací, els científics han trobat la regeneració de cèl·lules que ja estan especialitzades, que es produeix de forma natural en les cèl·lules que recobreixen els alvèols –el teixit extremadament prim que forma la porció respiratòria dels pulmons. Les cèl·lules alveolars de tipus I permeten que l'oxigen que respirem puga ser bescanviat pel diòxid de carboni produït en els nostres cossos; les cèl·lules de tipus II (tenyides de roig) produeixen un tensioactiu que ajuda a mantindre obertes les vies respiratòries. En resposta al teixit danyat o perdut, aquestes cèl·lules pulmonars poden regenerar-lo: les cèl·lules de tipus I (verd) poden convertir-se en noves cèl·lules de tipus II (groc) malgrat les seues funcions diferents. Aquesta plasticitat de les cèl·lules de tipus I no havia sigut prèviament reconeguda. Noves perspectives sobre aquest pla natural de restauració pot ser un pas crucial en el tractament de malalties pulmonars.

  Escrit per Katie Panteli

  Imatge de Rajan Jain, Jon Epstein, Christina Barkauskas i Brigid Hogan
  University of Pennsylvania, Perelman School of Medicine and Duke University
  Drets de la imatge reservats per Nature Publishing Group
  Investigació publicada en Nature, abril de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.