• 3 de juny de 2018

    Qüestió de Tacte

    Per als pacients que patixen de dolor neuropàtic, fins i tot el menor contacte pot causar un patiment terrible. Afortunadament, una investigació recent ha identificat les neurones a la pell responsables d'aquesta sensació, i una possible manera de desactivar-les. Els ratolins que patixen de dolor neuropàtic ja no semblen experimentar dolor després de tocs suaus quan es va eliminar una població específica de neurones: a la pell del ratolí que es mostra a la foto, aquestes cèl·lules es mostren en color verd, envoltant els fol·licles pilosos (visibles com a ratlles verdes). Els investigadors també van desenvolupar una substància sensible a la llum que s'unix específicament a aquestes cèl·lules i, quan s'il·luminen amb un làser, les destruïx. Sense alterar altres sensacions, aquesta tècnica va impedir que, durant diverses setmanes posteriors a l'exposició a la llum, els ratolins sentiren dolor, fins que es van regenerar les terminacions nervioses. Tot i que encara estem lluny d'assaigs similars en humans, aquests descobriments obren el camí per a una major comprensió de les vies neuronals que donen suport al dolor neuropàtic i suggerixen una nova possibilitat per a futures teràpies.

    Escrit per Emmanuelle Briolat
    Imatge del treball de Rahul Dhandapani i col·laboradors
    Epigenetics and Neurobiology Unit, EMBL Rome, Monterotondo, Itàlia
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Nature Communications, abril de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.