• 17 de febrer de 2021

  Rastrejant Els Medicaments

  Per tal que els antibiòtics siguen eficaços en el tractament d'infeccions bacterianes, han d'arribar on es troben aquests petits microorganismes. La tuberculosi (TB), una malaltia pulmonar causada pels bacteris Mycobacterium tuberculosis, és particularment persistent, sovint pren almenys sis mesos de tractament amb tres antibiòtics diferents per desfer-se d'ella. Per esbrinar la causa, uns investigadors han desenvolupat una nova tècnica coneguda com a CLEIMiT, que utilitza tres tipus diferents de microscopia per revelar exactament on han anat els fàrmacs a l'interior dels teixits i fins i tot a l'interior de cèl·lules individuals. Aquestes imatges són diferents versions a color dels pulmons d'un ratolí infectat amb Mycobacterium tuberculosis i que ha sigut tractat amb un antibiòtic anomenat bedaquilina. Tot i que sembla que el medicament a aconseguit entrar exitosament a l'interior d'algunes cèl·lules infectades, no aconsegueix arribar a totes. Aquestes troballes proporcionen una informació vital de com funcionen els antibiòtics al cos, i a més ens ajuden a explicar per què la TB és tan difícil de tractar.

  Escrit per Kat Arney
  Imatge d’Antony Fearns i Angela Rodgers, cover PLOS Biology, gener de 2021
  Host–Pathogen Interactions in Tuberculosis Laboratory, The Francis Crick Institute, Londres, Regne Unit
  Imatge publicada orignialment sota una llicència de Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en PLOS Biology, decembre de 2020

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.