• 15 de novembre de 2015

  Renyó de Laboratori

  Dins dels nostres renyons, hi ha unes petites unitats anomenades nefrones que treballen per a filtrar la sang. A mesura que s'eliminen les deixalles i es regula l'equilibri de líquids en el nostre cos, fabriquen l'orina, la qual nosaltres excretem. Recentment, s'ha construit en el laboratori un mini ronyó a partir de cèl·lules mare. Els científics van dirigir a les cèl·lules mare utilitzant els factors de creixement, i aquests es van convertir en un gran i estructuralment complex 'organoide' (mostrat ací després d'aplicar-li marcatges fluorescents), que no només contenia estructures importants per a la funció del ronyó, sinó també els vasos sanguinis i el teixit que, generalment, veiem crèixer al voltant de nefrones durant el desenvolupament dels fetus. Els organoides també van ser provats per veure si responien a substàncies tòxiques; quan van ser tractats amb un medicament contra el càncer anomenat cisplatí, van experimentar danys de la mateixa manera que es veu en els renyons humans. Aquests organoides podrien ajudar en la teràpia cel·lular i la bioenginyeria d’òrgans, i permetre tractaments personalitzats que es desenvoluparan per a pacients amb malalties renals.

  Escrit per Katie Panteli

  Imatge de Minoru Takasato i col·laboradors
  Murdoch Children's Research Institute, Victoria, Austràlia
  Drets reservats per Nature Publishing Group
  Publicat en Nature, octubre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.