• 3 de desembre de 2015

  Renyons Auto-reparadors

  Si els actuals esforços de milers de científics de cèl·lules mare tenen èxit, la ciència mèdica actual li semblarà arcaica per als estàndards de la medicina regenerativa del futur. La idea és bastant simple, ja que té com a objectiu acabar amb els trasplantaments d'òrgans naturals i les operacions dràstiques mitjançant la substitució dels teixits malalts, i fins i tot els òrgans sencers, amb altres artificials sans. Amb malalties metabòliques relacionades amb l'obesitat en augment com la diabetis, la demanda és cada vegada més gran per a òrgans com els renyons que ja estan en alta demanda però amb poca oferta. Ser capaços de fer tornar a créixer cèl·lules renals i fins i tot els renyons embrionaris sencers (tenyits de color blau i taronja) és el que els científics han fet ací, utilitzant cèl·lules mare de la pell, dóna esperança de què puguen trobar-se alternatives al tractament de diàlisi per als renyons deficients. Mentre que la perspectiva dels trasplantaments d'òrgans artificials segueix estant un poc lluny, els científics de cèl·lules mare s'han apuntat fins ara diverses primícies, incloent el cultiu d'un mini-cervell , un estómac i fins i tot uns ulls bàsics.

  Escrit per Tristan Farrow

  Imatge de Ryuji Morizane, Brigham i Women's Hospital
  Renal Division, Department of Medicine, Brigham and Women's Hospital, Boston, MA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature Biotechonology, octubre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.