• 7 d'octubre de 2018

    Reprogramació de Ferides

    Si una persona necessita un reemplaçament de pell per culpa d'una cremada o d'una gran úlcera, el que solen fer els metges és trasplantar més un fragment de pell d'altres parts saludables del cos. També és possible fer créixer, si una ferida és particularment gran, cèl·lules de la pell d'un pacient per crear làmines al laboratori i utilitzar-les per tal de cobrir la ferida. Cap d'aquests mètodes són ideals, ja que sovint es requerixen múltiples cirurgies. Però, ¿què passaria si es pogueren eliminar totalment els trasplantaments, el cultiu del teixit i les cirurgies? Amb un avanç recent potser algun dia això passe. A la fotografia es pot observar, de color verd, com la pell de ratolí creix directament des de les cèl·lules mesenquimàtiques subjacents (roges) les quals, normalment, només poden produir músculs, ossos, cartílags i teixits connectius. Això es va fer possible a partir de l'extracció d'una part de la pell de l'animal i amb l'aplicació a la mostra d'una sèrie de factors específics de la pell. Si aquest mètode de reprogramació poguera aplicar-se als humans, aquesta podria ser una forma més ràpida i menys dolorosa de regenerar la pell.

    Escrit per Ruth Williams
    Imatge del Belmonte Lab, Salk Institute
    The Salk Institute for Biological Studies, La Jolla, CA, EUA
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Nature, setembre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.