• 28 d'abril de 2015

  Resistència Mortal

  Staphylococcus aureus és un bacteri que es troba comunament a les fosses nasals i sobre la pell de les persones. Vivint habitualment amb nosaltres, sense causar dany (paràsit comensal), aquest organisme pot causar infeccions si s'hi introdueix al cos a causa d'un tall a la pell, i ha desenvolupat ràpidament resistència als antibiòtics. El desenvolupament d'enzims antibacterians podria constituir un enfocament alternatiu al tractament del S. aureus resistent als antibiòtics. Uns estudis ho han investigat clonant els propis enzims del bacteri –autolisines– utilitzats en la construcció de la paret cel·lular, i modificant-los genèticament per a matar el S. aureus. Altra opció són els lisozims humans –les proteïnes antibacterianes que ens protegixen de la invasió de microorganismes. Alguns bacteris (agrupacions de color negre a les cèl·lules fotografiades) es protegixen ells mateixos produint proteïnes que s'uneixen als lisozims, desactivant-los. A través del disseny de lisozims per a enganyar aquestes proteïnes, els lisozims poden atacar i matar (tenyit amb fluorescència de color groc/taronja) els patògens bacterians. Aquest nou, esperançador medicament antibacterià, obre el camí d'estratègies terapèutiques més efectives per abatre la resistència bacteriana.

  Escrit per Katie Panteli

  Imatge de Karl E. Griswold i col·laboradors
  Thayer School of Engineering at Dartmouth College, EUA
  Drets reservats per ACS Publications
  Investigació publicada en ACS Chemical Biology, gener de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.