• 28 de març de 2017

  Respiració Més Profunda

  La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) comprén un grup de malalties incloent la bronquitis crònica i l'emfisema. Els pacients amb MPOC solen ser fumadors de més edat, que pateixen una tos persistent i dificultat per respirar. Es creu que el tabaquisme contribueix a la MPOC, obstruint el procés d'autocuració que normalment es produeix en el teixit pulmonar mitjançant la reducció d'una proteïna anomenada Frizzled 4 (que treballa per reparar les cèl·lules danyades del pulmó). Els investigadors van observar que hi havia menys Frizzled 4 en els pacients amb MPOC que en els pacients sans; i, aleshores, ho van investigar més a fons al laboratori. Van trobar que quan les cèl·lules del pulmó s'exposaven al fum de cigarreta, Frizzled 4 desapareixia de la superfície cel·lular, detenint el creixement cel·lular i provocant el deteriorament del teixit (vegeu la foto de la dreta, i compareu-ho amb el teixit pulmonar sa, a l'esquerra). Quan van augmentar els nivells de Frizzled 4, el procés de reparació cel·lular va ser restaurat i les cèl·lules van ser capaços d'auto-reparar-se.

  Escrit per Katie Panteli

  Imatge del Helmholtz Zentrum München, Alemanya
  Helmholtz Zentrum München, Alemanya
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en l'American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, febrer de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.