• 14 de novembre de 2015

    Ritmes Retinals

    Tots podem sentir els efectes dels nostres rellotges biològics intern; ens fa tindre fam quan és l’hora de dinar o ens fa tindre son quan hem d’anar al llit, al mateix temps que coordina tota una sèrie de processos que estan darrere les càmeres. Aquests ritmes circadians estan controlats localment en la majoria dels nostres teixits però són sincronitzats pel sistema nerviós central, que al seu torn està sintonitzat amb els cicles de dia i de nit gràcies als senyals procedents de la retina. El manteniment de l'horari local de la retina, no obstant això, ocorre independentment del cervell. De fet, el ritme el fixa una proteïna sensible a la llum coneguda com neuropsina, que es mostra ressaltada en blau a la retina del ratolí mostrada a la foto. Se sap des de fa temps que, proteïnes relacionades són les responsables de la visió en color i de transmetre els senyals lluminosos al rellotge circadià central, però la importància de la neuropsina ha suposat un misteri fins fa poc. Amb més investigacions es podrien trobar altres funcions que du a terme aquesta proteïna poc coneguda.

    Escrit per Emmanuelle Briolat
    Imatge per Wendy Yue
    Department of Ophthalmology, University of Washington Medical School, Seattle, WA y The Solomon H. Snyder Department of Neuroscience, Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, MD
    Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Investigació publicada en PNAS, setembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.