• 14 de novembre de 2015

  Ritmes Retinals

  Tots podem sentir els efectes dels nostres rellotges biològics intern; ens fa tindre fam quan és l’hora de dinar o ens fa tindre son quan hem d’anar al llit, al mateix temps que coordina tota una sèrie de processos que estan darrere les càmeres. Aquests ritmes circadians estan controlats localment en la majoria dels nostres teixits però són sincronitzats pel sistema nerviós central, que al seu torn està sintonitzat amb els cicles de dia i de nit gràcies als senyals procedents de la retina. El manteniment de l'horari local de la retina, no obstant això, ocorre independentment del cervell. De fet, el ritme el fixa una proteïna sensible a la llum coneguda com neuropsina, que es mostra ressaltada en blau a la retina del ratolí mostrada a la foto. Se sap des de fa temps que, proteïnes relacionades són les responsables de la visió en color i de transmetre els senyals lluminosos al rellotge circadià central, però la importància de la neuropsina ha suposat un misteri fins fa poc. Amb més investigacions es podrien trobar altres funcions que du a terme aquesta proteïna poc coneguda.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge per Wendy Yue
  Department of Ophthalmology, University of Washington Medical School, Seattle, WA y The Solomon H. Snyder Department of Neuroscience, Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, MD
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PNAS, setembre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.