• 15 d'octubre de 2016

  Sense Pedres

  Els càlculs renals són com pedres de minerals durs formats a partir de productes de rebuig a l'orina. Encara que són xicotetes (aquesta té la mida d'un pèsol) poden causar obstruccions doloroses als nostres conductes hídrics. Als pacients sovint se'ls dóna un producte químic anomenat citrat per desfer les pedres, però pot causar efectes secundaris greus. L'hidroxicitrat (HCA), un extracte de la fruita de Garcinia gummi-gutta, té una estructura química, i també el potencial de destrucció de pedres, molt similar a la del citrat. Afortunadament, HCA sembla tenir menys efectes secundaris, també; de fet, és ja àmpliament utilitzat com un suplement per a la pèrdua de pes. En les proves per fer front als càlculs renals, HCA s'adhereix als vidres formadors de càlculs, exercint tensió sobre la seva estructura escamosa. Amb el temps, les pedres es dissolen i els residus passen de forma natural a través de la bufeta. HCA podria ser un avanç important en el tractament de càlculs renals, donant a alguns pacients una alternativa a una desagradable sessió d'ureteroscòpia.

  Escrit per John Ankers

  Imatge cortesia de University of Houston, TX, USA
  Department of Chemical and Biomolecular Engineering, University of Houston, TX, i Litholink Corporation, Laboratory Corporation of America Holdings, Chicago, IL, EUA
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf
  Investigació publicada en Nature, agost de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.