• 18 de setembre de 2016

    Serpentejant a la Llarga

    Mamífers, amfibis, rèptils i aus semblen molt diversos, però, tots posseeixen un pla de cos comú, un producte de la seva història evolutiva compartida. Aquesta forma bàsica, un esquelet compost per un cap, el coll, el tronc i cua, es modifica lleugerament en cada llinatge per produir la miríada de formes de la naturalesa; en els éssers humans, els canvis importants participen en la pèrdua de la cua i la reubicació de les extremitats per a tindre una postura bípeda. De tots els vertebrats, les serps són especialment peculiars, no tenen extremitats i presenten un tronc extraordinàriament allargat, la meitat del seu cos. Els investigadors han descobert recentment com sorgeix aquesta forma llarga i sinuosa: reordenaments en el genoma de la serp provoca que un gen clau en el desenvolupament de l'esquelet, Oct-4, roman actiu durant més temps en el desenvolupament d'embrions de serps, com el de la foto, estimulant el creixement de la columna vertebral. L'aprofitament dels efectes de Oct-4 en els éssers humans podria obrir noves possibilitats per a teràpies regeneratives, afavorint que la medul·la espinal puga tornar a créixer després de la lesió.

    Escrit per Emmanuelle Briolat
    Imatge de Francisca Leal, University of Florida
    Instituto Gulbenkian de Ciência, Oeiras, Portugal
    Drets de la imatge reservats pel fotògraf
    Investigació publicada en Developmental Cell, agost de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.