• 28 de gener de 2018

    Sistema de So

    Be com a probiòtics que alleugen la síndrome de l’intestí irritable, o com agents especials dirigits als càncers, els bacteris estan sent utilitzats cada vegada més en teràpies innovatives. Per facilitar aquestes aplicacions, seria útil seguir els moviments d’aquests ‘bacteris bons’ arreu del cos. Una idea prometedora és la de seguir-los amb ultrasons, una tècnica coneguda per monitoritzar els embarassos. Alguns investigadors s’han adonat que alguns bacteris tenen compartiments plens de gas, o vesícules, per ajudar-los a flotar en ambients aquàtics. Per la manera en què aquestes estructures dispersen les ones de so, els bacteris amb vesícules plenes de gas destaquen sobre altres teixits, fent-los visibles amb imatgeria amb ultrasons. Introduint gens de dues altres espècies de microbis a bacteris E. coli, comunament utilitzats en teràpies bacterianes, els científics els van manipular perquè produïren vesícules plenes de gas (a la imatge, les vesícules es veuen com a rectangles pàl·lids), desprès els van seguir exitosament dins de ratolins vius. Desenvolupar aquesta tècnica podria desbloquejar moltes noves possibilitats, aprofitant els bacteris per ajudar a diagnosticar o tractar malalties.

    Escrit per Emmanuelle Briolat
    Imatge d'Anupama Lakshmanan, Caltech
    California Institute of Technology (Caltech), Pasadena, CA, EUA
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Nature, gener de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.