• 18 de juny de 2018

    Super SUSHI

    Al cervell hi moltes més coses que només les neurones: així com milers de milions de neurones, hi ha moltes cel·les de suport anomenades cèl·lules de glia. Però també hi ha l'espai entre totes elles, l'espai extracel·lular. Gràcies a una nova tècnica de microscòpia coneguda com SUSHI (segles en anglès que corresponen a imatgeria d'ombres amb super resolució), els investigadors poden vore finalment com les cèl·lules del cervell s'ajusten entre elles i també com són els buits entre elles. Aquesta imatge mostra cèl·lules vives en una secció del cervell d'un ratolí, que han estat tenyides amb un tint fluorescente per revelar una sola neurona retorçuda en un bosc d'altres cèl·lules. L'espai extracel·lular apareix en forma d'espais negres plena de fluids, que conté les partícules carredades elèctricament i els productes químics que els nervis utilitzen per funcionar correctament. En revelar l'estructura i l'activitat de les cèl·lules cerebrals vives en detalls sense precedents, SUSHI proporciona una valuosa visió sobre com està organitzat un òrgan tan complex.

    Escrit per Kat Arney
    Imatge de UV Nägerl (CNRS & Université de Bordeaux)
    University of Bordeaux, Bordeaux, França
    Drets de la imatge reservats pels autors originals
    Investigació publicada en Cell, febrer de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.