• 24 de maig de 2022

    Tancats a la Gàbia

    Els arquitectes sovint passegen a través dels seus edificis, examinant els detalls de ben a prop – adquireixen una nova perspectiva a la d'un dibuix o maqueta. Ací, uns citòlegs han fet servir realitat virtual per a entrar dins d’una cèl·lula – rondant entre estructures que típicament només es vorien brillant baix d’un microscopi, accedint de tant en tant per a marcar-les en colors diferents. Encara que es pareix una mica a barres d’escalada per a xiquets, aquesta és una reconstrucció de una xarxa de filament intermedis – molècules rígides de queratina que sostenen les cèl·lules com si foren foren jàsseres en un gratacels. Els models d’aquests científics – basats en escàners microscòpics – també els donen una mena d’esquelet virtual del qual penjar futurs detalls biomecànics. El següent pot ser: la xarxa veïna de molècules elàstiques d'actina que desacoblen aquesta estructura en miniatura per a que les cèl·lules puguen moure’s lliurement pel seu entorn durant el desenvolupament o malalties com el càncer.

    Escrit per John Ankers
    Imatge del treball de Reinhard Windoffer i col·laboradors.
    Institute of Molecular and Cellular Anatomy, RWTH Aachen University, Aachen, Alemanya.
    Imatge publicada originalment sota llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
    Publicat a eLife, febrer de 2022.

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.