• 15 de juny de 2016

  Temps de Decisió

  Les nostres cèl·lules responen a milers de senyals del seu voltant cada dia; deuen interpretar-les correctament o corren el risc d'emmalaltir. Situacions fatals com el càncer sovint comencen amb una manca de resposta per part d'una sola cèl·lula. Aleshores, ¿com fan front les cèl·lules a senyals marcades com 'alta prioritat' quan ja estan realitzant un fum de tasques? Aquestes cèl·lules canceroses poden tindre la resposta. Els investigadors han trobat que la proteïna involucrada en la divisió cel·lular, E2F-1 (ací marcada amb fluorescència verda), i la proteïna que respon a les senyals ambientals, NF-kappaB (roig), s’encontren per 'decidir' quin procés és prioritari. Aquesta interacció fugaç pot controlar com les cèl·lules 'decideixen' dividir-se (com les de la foto que s'estan reorganitzant en forma d'esferes) o respondre al món exterior. Molts càncers i malalties autoimmunes són ocasionades per danys a E2F-1 o NF-kappaB. Aquest encontre microscòpic pot explicar com els processos importants són prioritzats a les cèl·lules sanes i com aquestes podrien ser influenciades per evitar decisions roïnes, canceroses.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de John Ankers, i col·laboradors
  Centre for Cell Imaging, Institute of Integrative Biology, Liverpool, Regne Unit i Systems Microscopy Centre, Faculty of Life Sciences, Manchester, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en eLife, maig de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.