• 21 de gener de 2017

  Tenim Budells

  Pot sonar estrany que els nostres budells tinguen consciència pròpia. El sistema nerviós entèric (ENS), comunament anomenat ''segon cervell'' ho controla tot, des de la digestió fins al flux de la sang en els nostres intestins. L'ENS és propens a patir problemes com la malaltia de Hirschsprung, un trastorn genètic en el qual els nervis dels budells no es formen adequadament. Per saber més, els investigadors han utilitzat cèl·lules mare humanes per formar aquest xicotet organoid, una espècie de model en viu que imita l'intestí. Un aspecte remarcable d'aquest organoid és que en afegir cèl·lules nervioses en desenvolupament, aquest es converteix en un mini ENS. Així es possible comprovar teories que haurien estat impossibles o massa perilloses en l'úter. Es pot observar com l'ENS desenvolupa o recrea els efectes de trastorns hereditaris mitjançant l'eliminació de gens importants i, finalment, es poden testar medicaments per corregir-los.

  Escrit per John Ankers

  Imatge cortesia del Cincinnati Children's Hospital Medical Center
  Cincinnati Children's Hospital Medical Center, Cincinnati, OH, EUA
  Drets de la imatge reservats per Nature Publishing Group 2016
  Publicat en Nature Medicine, novembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.