• 11 de juliol de 2016

  Testimoni Ocular

  El retinoblastoma és un estrany tipus de càncer a l'ull (a la foto, cèl·lules tumorals tenyides amb fluorescència) que es desenvolupa al teixit sensible a la llum (retina) dels xiquets i xiquetes. L'èxit de la quimioteràpia i radioteràpia per al retinoblastoma depèn de moltes variables, incloent-hi si el càncer afecta un o ambdós ulls, i la ubicació i la mida del tumor. Una proteïna anomenada survivina -que actua per a inhibir la mort cel·lular- s'ha associat amb la resistència del retinoblastoma a la quimioteràpia, i amb l'ajuda a la supervivència de les cèl·lules canceroses. Trobada en alts nivells al sèrum sanguini de pacients amb retinoblastoma, els investigadors van fixar com objectiu la survivina usant un fàrmac anomenat YM155. Van trobar que l'ús de YM155 en combinació amb quimioteràpia augmenta la mort de les cèl·lules tumorals de retinoblastoma en comparació amb l'ús de qualsevol dels tractaments en solitari. Aquesta troballa podria conduir a una estratègia de tractament més eficaç, el qual requereix una dosi menor de la quimioteràpia reduint així els seus efectes secundaris desagradables.

  Escrit per Katie Panteli

  Imatge cortesia de Children's Hospital Los Angeles
  The Saban Research Institute, Children’s Hospital Los Angeles, Los Angeles, CA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS One, abril de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.